Niels Finsen – den lysende læge

169,95 kr.

En fortælling om Danmarks og Færøernes første nobelprismodtager.

Der skulle ikke meget til at gøre Niels Finsen forpustet som barn. Og det blev kun værre, som Niels blev ældre. Men ingen vidste, hvad han fejlede.

Niels besluttede sig for at blive læge. Måske kunne han selv finde ud af, hvad der var galt med hans krop.

En dag opdagede Niels, at solens lys havde en ganske særlig evne, der kunne hjælpe mange syge mennesker.

Men kunne lyset også hjælpe Niels?

Kategori:

Børnebogen ‘Niels Finsen – den lysende læge’ er fortællingen om den dansk-færøske læge Niels Finsen. Vi følger ham fra hans barndom på Færøerne, til han som voksen modtager nobelprisen for sit arbejde med hudtuberkoluse.

Niels Finsen blev født i 1860 og er vokset op i Thorshavn på Færøerne. Som dreng elskede han at være ude i den færøske natur, men han kæmpede samtidig med et dårligt helbred. Han blev træt og forpustet før andre børn.

Finsen blev sendt i skole i Danmark, hvor han klarede sig dårligt. Læren kaldte ham for doven, fordi han udviste en mangelfuld energi.

Finsen var ikke i tvivl om, at der var noget i vejen med ham. Han vidste dog ikke hvad, og lægerne kunne ikke hjælpe ham. Finsen besluttede sig for at blive læge med en forhåbning om, at han selv kunne finde ud af, hvad han fejlede og finde en måde at kurere ham på.

Finsen fik interesse for lys, da han så solens lys have en stærk virkning på dyr og mennesker. Han udviklede sin egen version af en kulbuelampe, som han opdagede kunne fjerne makabre sårdannelser i ansigtet forsaget af hudtuberkulose. Finsen helbredte hundredevis med denne metode og modtog i 1903 nobelprisen i medicin som både den første dansker og færger.

Bøgerne består af to dele. Første del er en fortælling, hvor man følger hovedpersonerne fra de er børn med store drømme til de vokser op og gør endnu større opdagelser. Anden del af bøgerne uddyber nogle af de faglige aspekter, der indgår i fortællingen.

Aldersgruppe: 4-8 år.